Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Η ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ Η Δ.Ε ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ

 




Από 25-01-2021 με έγγραφό μου προς την Πρόδερο του Δ.Σ Τρίπολης και τον Δήμαρχο ζήτησα να τεθεί σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένη πρόταση που αφορά την Δ.Ε Βαλτετσίου και όχι μόνο.  Η εισήγηση η οποία έγινε δεκτή και συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ (10/03/21) είναι η ακόλουθη:

ΘΕΜΑ: «Ένταξη του Δήμου Τρίπολης στο σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής περιόδου».

 Όπως γνωρίζετε η Δ.Ε Βαλτετσίου όπου ανήκει στο Δήμο Τρίπολης όχι μόνο συνορεύει με την Μεγαλόπολη αλλά αποδεδειγμένα έχει υποστεί μακροχρόνια ζημιές οι οποίες προσδιορίζονται τόσο στην ρύπανση του περιβάλλοντος όσο και κυρίως στην σταδιακή πτώση του υδροφόρου ορίζοντα απ’ την υπερβολική άντληση νερού για τη λειτουργία του εργοστασίου. Αυτά που σας αναφέρω είναι πορίσματα ερευνών από έγκριτα πανεπιστήμια και κρατικούς φορείς. Υπήρξαν έρευνες και μετρήσεις όπου τις είχε μεθοδεύσει ο αείμνηστος Γεώργιος Παπαδημητρίου ως Πρόεδρος της Κοινότητας στην δεύτερη θητεία του 1988-1992. Αφορμή είχαν σταθεί η απότομη μείωση παραγωγής των καστάνων και οι μειώσεις των τρεχούμενων νερών από τις πηγές. Από αυτές τις μετρήσεις προέκυψε η αναγκαιότητα αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας φράγματος για αποθήκευση νερού και έτσι έγινε ο αρχικός  προγραμματισμός.

Επί λειτουργίας του Δήμου Βαλτετσίου είχε γίνει μια προσπάθεια να μιλήσουμε για δικαίωμα μερίσματος του λιγνιτόσημου αλλά  δεν έγινε τίποτα. Σήμερα θεωρώ πως μπορούμε να υποβάλλουμε εκ νέου αίτημα ένταξης στο λιγνιτόσημο και ένταξη στην μεταλιγνιτική περιοχή. Θυμίζω σε όσους ξέρουν και γνωστοποιώ σε αυτούς που δεν ξέρουν, ότι τα όρια των Αραχαμιτών και Κερασταρίου φτάνουν μέχρι το Μακρύσι Μεγαλοπόλεως.

Ένα δεύτερο αίτημα που θα πρέπει να υποβληθεί είναι η αξιοποίηση μιας έτοιμης μελέτης που υπάρχει σχετικά με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Ελλισώνα ή Μπαρμπουτσάνα. Με την κατασκευή αυτού του τεράστιου έργου ωφελούνται ο Δήμος Μεγαλόπολης και ο Δήμος Τρίπολης. Θα βοηθήσει κατά πολύ στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και με την μεγάλη ποσότητα νερού που θα αποθηκεύει θα μπορέσει να αξιοποιηθεί όλη αυτή η έκταση της ΔΕΗ των επιχωματώσεων, το υπόλοιπο λεκανοπέδιο στην παραπλήσια περιοχή, ο κάμπος από Κεραστάρι – Αθήναιον – Μαρμαριά – Πάπαρη - Κάτω Ασέα, το χωριό μου και γιατί όχι μέχρι και να υδρεύσει την Τρίπολη. Μόνο μέσα από ένα μακρόπνοο σχεδιασμό βάζοντας θεμέλιο προς το μέλλον, θα μπορεί να γίνει κουβέντα για μεταλιγνιτική εποχή. Και αυτό το έργο είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Για αυτό ζητώ απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδεχθεί τους λόγους και τα επιχειρήματα αυτά και να παρθεί μια απόφαση ώστε να αποσταλεί στην Περιφέρεια για να πράξει τα δέοντα.

Κατά την συζήτηση στη συνεδρίαση του Δ.Σ ακολούθησε η συμπληρωματική μου τοποθέτηση:

Αφού ευχαρίστησα την Πρόεδρο του Δ.Σ και τον Δήμαρχο για την αποδοχή της εισήγησής μου και την ένταξη της στην ημερήσια διάταξη, θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα. Όσον αφορά το λιγνιτόσημο όπως περιέγραψα είχαν γίνει κάποιες κινήσεις απ’ τον τότε Καποδιστριακό Δήμο Βαλτετσίου αλλά δεν έτυχε καμία προσοχή. Η αδικία όμως είναι μεγάλη γιατί άλλες περιοχές με αντίστοιχες αποστάσεις και επιβαρύνσεις με τη δική μας είχαν πρόσβαση. Σε σχέση τώρα με τη κατασκευή του φράγματος, όπως αναφέρω είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Απ’ την παρατεταμένη χρήση των ορυχείων ο υδροφόρος ορίζοντας έχει κατέβει πάρα πολύ. Το νερό είναι πολύ βασικό αγαθό και ήδη λείπει. Τα επόμενα χρόνια ίσως να έχουμε μάχες για το νερό. Ξέρω, είναι δύσκολο να επιτευχθεί αλλά πρέπει να το πιστέψουμε και να το παλέψουμε. Θα πρέπει να κάνουμε συνοδοιπόρους, συνδιεκδικητές και τους όμορους Δήμους Μεγαλοπόλεως και Γορτυνίας. Γιατί αυτό το έργο θα βοηθήσει όλους μας. Ένας πρόχειρος υπολογισμός λέει ότι το φράγμα αυτό θα μπορεί να αρδεύσει γύρω τα 50.000 στρέμματα στη Μεγαλόπολη και γύρω τα 30.000 στην Δ.Ε Βαλτετσίου. Ακόμα θα μπορεί να υδρεύσει και την Τρίπολη. Άρα  μιλάμε για ένα έργο που μπορεί να δώσει ύδρευση, άρδευση, εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα, τουριστικές προοπτικές.  Κλείνοντας, αυτό που προσδοκώ είναι αφού λάβουμε μια θετική απόφαση εμείς, να παρακινήσουμε και τους άλλους δύο Δήμους και μετά απευθυνόμαστε στην Περιφέρεια, στους βουλευτές μας και στα αρμόδια Υπουργεία. Υπάρχει ήδη μια προμελέτη, είχε δει το θέμα η διοίκηση της ΔΕΗ, υπάρχουν αξιόλογες πτυχιακές εργασίες που μπορούν να βοηθήσουν. Ελπίζω και εύχομαι να τα καταφέρουμε.

Επειδή πιστεύω πολύ σε αυτό το έργο το οποίο αν επιτευχθεί θα φέρει μια άλλη εποχή στην περιοχή του πρώην Δήμου Βαλτετσίου καλώ όλους και όλες, με τις όποιες δυνάμεις και δυνατότητες να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια.

Σωτήρης Παπαδημητρίου

Δημ. Σύμβουλος Τρίπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δευτέρα του Πάσχα στην Μεταμόρφωση Αραχαμητών

 Ο Σύλλογος Αραχαμητιωτών "Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος" όπως κάθε χρόνο εορτάζει την Δευτέρα του Πάσχα. Θα τελεστεί Όρθρος και Θεία ...