Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΚΟΛΑΣ - ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1821



Θ.Κολοκοτρώνης: «Ζυγώστε στήν Τριπολιτσά, ελάτε να με βρείτε στό Πάπαρι»

Αγαπητοί συνδημότες,

      Με αφορμή τη σημερινή ημέρα , θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας λίγες σειρές. Νιώθω πως έστω και με αυτό τον τρόπο αποδίδεται ένας φόρος τιμής, τελείται ένα μνημόσυνο στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Δυστυχώς, 200 χρόνια μετά και οι εορτές και οι εκδηλώσεις λείπουν από το προσκήνιο δεδομένου των συνθηκών που διανύουμε.  Για δεύτερη χρονιά, λοιπόν, δε θα ανταμώσουμε στο χωριό μας, στο Πάπαρη, όπου κάθε χρόνο γιορτάζεται με λαμπρότητα και τιμές η επέτειος της 6ης Απριλίου του 1821. Μία μέρα που οι σκέψεις μας είναι στη θυσία και τον αγώνα των Ηρώων που ελευθέρωσαν την πατρίδα μας.

 

   6η Απριλίου 1821

«Μετά το σκόρπισμα της Πιάνας και του ντουφεκίδι της Αλωνίσταινας» ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης φτάνει στο Πάπαρη με τα παλικάρια του πεινασμένα και κουρασμένα. Ήταν Μεγάλη Τετάρτη και παρά τη νηστεία ο οπλαρχηγός δίνει εντολή να σφάξουν οι Παπαραίοι τα αρνιά που είχαν για το Πάσχα. Και έτσι γίνεται, και ο τότε ιερέας του χωριού, Κωνσταντίνος  Παπαδόπουλος, δίνει συγχώρεση στα παλικάρια για την κατάλυση της νηστείας. Και αφού τα παλικάρια στηλώνονται, ο Θ. Κολοκοτρώνης καλεί στο Πάπαρη τον Μαυρομιχάλη, τον Αναγνωσταρά, τον Παπαφλέσσα, τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τον Μούρτζινο.  Σχέδιο του ήταν η σύσταση Στρατοπέδου λίγες ώρες από την Τριπολιτσά. Και τα καταφέρνει καθώς μέσα σε 10 μέρες είχε καταφέρει να οργανώσει το τέλειο Στρατόπεδο, το οποίο μεταφέρθηκε στο Βαλτέτσι, όπου και συμμετείχαν στην ιστορική μάχη (περίφημη νίκη του Βαλτετσίου 12 και 13 Μαΐου 1821).  

    Αυτή τη μέρα αισθάνομαι για ακόμη μια φορά περήφανος που είμαι Παπαραίος, που είμαι Αρκάς και Έλληνας.  Ελπίζω του χρόνου να ανταμώσουμε στο χωριό μας, μπροστά στον ανδριάντα του Θ.  Κολοκοτρώνη αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές.

Κωνσταντίνος Τρίκολας

Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δευτέρα του Πάσχα στην Μεταμόρφωση Αραχαμητών

 Ο Σύλλογος Αραχαμητιωτών "Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος" όπως κάθε χρόνο εορτάζει την Δευτέρα του Πάσχα. Θα τελεστεί Όρθρος και Θεία ...