Σάββατο 3 Απριλίου 2021

ΣΩΤΗΡΗΣ Κ. ΚΟΚΚΟΡΗΣ - ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΑΛΟΥΧΗΘΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ

 


Χαιρετίζω με μεγάλη μου χαρά όλους του πατριώτες από τα χωριά του τέως δήμου Βαλτετσίου!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σωτήρη Παπαδημητρίου που για πολλοστή φορά δείχνει πόση μεγάλη είναι η αγάπη του για τον τόπο μας, κάνοντας πράξη σκέψεις που φέρνουν όλους εμάς πιο κοντά και συνδράμουν κατά το δυνατό στο να μη χάνεται η ζωτική σχέση μας με τα ιερά χώματα που μεγαλώσαμε, όσο και αν αυτό επιτάσσει η νέα τάξη πραγμάτων.

Είμαστε ένας τόπος – δυστυχώς – επηρεασμένος σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και των κοινωνικών αλλαγών που συμβαίνουν στον κόσμο και δη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, το αποτέλεσμα των οποίων είναι να μειωθεί ο πληθυσμός των αγαπημένων μας χωριών εξοντωτικά. Ήδη κάποια χωριά του δήμου μας δεν έχουν πλέον μόνιμους κατοίκους και στον δρόμο αυτόν βαδίζουν σχεδόν όλα, άλλα άμεσα και άλλα μακροπρόθεσμα.

Ο τόπος μας στο βάθος των χρόνων έχει αποτελέσει κόμβο σημαντικών ιστορικών εξελίξεων - με αποκορύφωμα τα γεγονότα που συνέδραμαν στον ξεσηκωμό των προγόνων μας το 1821- και διαχρονικά τροφοδοτούσαν την κοινωνία μας με εξέχουσες προσωπικότητεςτων επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων.

Έχουμε όλοι χρέος να κρατήσουμε τα χωριά μας ζωντανά και να στηρίξουμε αμέριστα προσπάθειες που έχουν αυτή την κατεύθυνση.

Προσωπικά αισθάνομαι πολύ περήφανος και ευγνώμων για το ότι οι δικοί μου πρόγονοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτά τα μέρη και ιδιαιτέρως στο αγαπημένο μου χωριό τις Αραχαμίτες. Από μικρό παιδάκι θυμάμαι τον πατέρα μου να μιλάει με τόση αγάπη και τόση περηφάνεια για το μέρος που γεννήθηκε και πάντοτε να έχει την καλή διάθεση να βάζει το δικό του λιθαράκι για να το δείχνει. Όσοι τον γνώριζαν το ξέρουν. Το χωριό ήταν η ζωή του. Ο ίδιος, θιασώτης της μουσικής μας παράδοσης, όπως και το σύνολο των συμπατριωτών μας, δεν είχε καλύτερο από το να παίζει κλαρίνο και η μητέρα μου να τραγουδάει για αυτούς κάθε χρόνο στο πανηγύρι μας στην Άγια Σωτήρα. Έτσι με έμαθε, έτσι με γαλούχησε και πιστεύω σύντομα  θα ξανακάνω ότι έκανε και αυτός.



Έχοντας λοιπόν αυτά τα βιώματα της μουσικής παράδοσης, έχω τη χαρά να σας αναφέρω πως προσφάτως κυκλοφόρησε από την General Music η νέα μας δισκογραφική δουλειά που τραγουδά η μητέρα μου Γιώτα με τίτλο «Ελάτε να χορέψουμε». Είναι ένα 2πλο CD με παραδοσιακά τραγούδια – κυρίως Μωραΐτικα - από ζωντανές ηχογραφήσεις από διάφορα πανηγύρια ανά την Ελλάδα. Εύχομαι να σας αρέσει και να σας κρατάει συντροφιά μέχρις ότου επαναπατριστούμε και γλεντήσουμε όλοι μαζί στον τόπο μας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και με την βοήθεια του Θεού, η επόμενη ζωντανή ηχογράφηση μας που θα γίνει δισκογραφία να είναι από το δικό μας πανηγύρι στις Αραχαμίτες!

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι αυτή προσπάθειά σου Σωτήρη μου – όπως και τόσες άλλες που έχεις κάνει στο παρελθόν - πρέπει να υποστηριχθεί από τον καθένα μας με ότι μέσα και αν διαθέτει. Χαίρομαι αφάνταστα που είσαι ακόμα «εδώ» για τα χωριά μας και δεν έχεις χάσει στο ελάχιστο τη φλόγα σου για ανάδειξή των – η αγάπη σου για αυτά είναι ούτως η άλλως δεδομένη - και με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να συμμετάσχω σε οτιδήποτε άλλο σκεφτείς.

 


Σας εύχομαι υγεία και να ανταμώσουμε σύντομα όλοι  στον τόπο που τόσο αγαπάμε ! ! !


Σωτήρης Κόκκορης 


Γιώτα Κόκκορη - Το βλέπεις εκείνο το βουνό/Αναστασιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δευτέρα του Πάσχα στην Μεταμόρφωση Αραχαμητών

 Ο Σύλλογος Αραχαμητιωτών "Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος" όπως κάθε χρόνο εορτάζει την Δευτέρα του Πάσχα. Θα τελεστεί Όρθρος και Θεία ...