Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Του Ιερέως Δημητρίου Παπαγιαννόπουλου


                                                             ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Στην Σοφίαν Σολομώντος, στο 3ο κεφάλαιο, μας πληροφορεί: «ΔΙΚΑΙΩΝ δὲ ψυχαὶ ἐν χειρὶ Θεοῦ, καὶ οὐ μὴ ἅψηται αὐτῶν βάσανος».

Η ζωή των δικαίων βρίσκεται υπό την προστασία του Θεού και ουδεμία θλίψη δεν άγγιξε αυτούς.

Εδώ ανήκει και ο Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος, ο και προστάτης και πολιούχος των χωριών του Δήμου μας Μάναρι και Αραχαμίτων.

Αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού με υψηλό αξίωμα, αλλά και πιστός χριστιανός, με μεγάλη και ακλόνητη πίστη. Όταν τον κάλεσαν να αρνηθεί την Πίστη του, προτίμησε τον θάνατο. Έναν μαρτυρικό θάνατο: «Λογχισθείς δε την πλευρά αυτού» γράφει το Συναξάριόν του. Έγινε μιμητής Χριστού.

Πολλά θαύματα αναφέρει το Συναξάριό του. Τα περιστατικά του βίου του Αγίου, τα θαύματα και το μύρο που αναβλύζει από τα λείψανά του, υπήρξαν προσφιλές θέμα στην εικονογραφία του.

Επικρατέστερη είναι εκείνη που εικονίζεται έφιππος. Είναι ο συνηθέστερος στη Βυζαντινή Αγιογραφία. Συμβολίζει τους νικηφόρους κατά βαρβάρων αγώνες και την ρώμην τη σωματική και την ανδρεία.

Από ευσέβεια εκκινήθησαν  και μεγάλη πίστη στο Θεό οι πρόγονοί μας και έκτισαν μεγαλοπρεπείς Ναούς στα χωριά μας Μάναρι και Αραχαμίτες, όπως γράψαμε πιο πάνω. Μέσα σε αυτούς τους χώρους τελείται και το Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας.

Σε Αυτούς τους Άγιους Χώρους οι πιστοί απολαμβάνουν την ευλογία της Θείας Χάριτος. Ο εσωτερικός μας κόσμος καταυγάζεται από το φώς του Ευαγγελίου. Η ψυχή αισθάνεται την ειρήνη και τη χαρά που εκπέμπει ο Θεός Ναζωραίος, ο Χριστός.

Λέει η μούσα της Νεοελληνικής ποιήσεως μέσα στο Ναό: «Του Θεού το μεγαλείο το αισθανόμαστε τρανό». Με ήρεμη και γλυκιά φωνή οι ψάλτες αποδίδουν ύμνους: «….Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενος. Μεγαλομάρτυς Δημήτριε….»

«….Εις αεί Δημήτριος διαλάμπει τοις πέρασιν εξ’ ανεσπέρου φωτός λαμπόμενος….»

Το Μυστήριο των Μυστηρίων της Θείας Ευχαριστίας στον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων. «Τούτο ποιείται εις την εμήν ανάμνησιν». Προσφέρει ο Κύριος με μυστηρικό τρόπο το Σώμα και το Αίμα Του.

Αυτό είναι ολόκληρο της Μυστήριο της Θείας Οικονομίας  εξερχόμεθα από αυτή την Ιερά Σύναξη γεμάτοι από τις χάριτες που εμπνέει το Άγιον Πνεύμα.

Η Εκκλησία μας μού ανέθεσε διακονία και υπηρετώ δύο ενορίες του Αγίου Δημητρίου.

Ενορία Αγίου Δημητρίου Μάναρι. Αυτό είναι και το χωριό μου. Πολιούχος του χωριού της Ενορίας Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου. Υπηρετώ αυτή την Ενορία του χωριού 57 χρόνια άνευ διακοπής.

Ενορία Αγίου Δημητρίου Αραχαμιτών, γειτονικό χωριό. Υπηρετώ και αυτή την Ενορία παραλλήλως 40 χρόνια.

Ευχαριστώ το Θεό δια την δύναμη, την σωματική και πνευματική και έφθασα ως το τέλος.

Ευχαριστώ και τους ενορίτες και των δύο ενοριών, δια την πιστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

««Ὡς τῷ Κυρίῳ ἔδοξεν οὕτω καί ἐγένετο, εἴη τό ὄνομα Κυρίου εὐλογημένον ἀπό τοῦ νῦν καί ἕως τοῦ αἰῶνος»  (Ιωβ α’ 21).

 

Πρωτοπρεσβύτερος Ιερεύς

Παπαγιαννόπουλος Δημήτριος

Οκτώβριος 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δευτέρα του Πάσχα στην Μεταμόρφωση Αραχαμητών

 Ο Σύλλογος Αραχαμητιωτών "Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος" όπως κάθε χρόνο εορτάζει την Δευτέρα του Πάσχα. Θα τελεστεί Όρθρος και Θεία ...