Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΙΣ ΑΡΑΧΑΜΗΤΕΣ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ "ΠΑΝΟΥ ΚΟΚΚΟΡΗ"

 



Στις 6 Αυγούστου 2022, το βράδυ, ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις Αραχαμηταίων, οργάνωσε στις Αραχαμήτες Αρκαδίας μια ιδιαίτερη γιορτή Απονομής Βραβείων Αριστείας - Πτυχίου σε Αποφοίτους ΑΕΙ ετών 2019, 2020 και 2021 με καταγωγή και ρίζες από τα χωριά Αραχαμήτες και Βαλτέτσι. 

Ήταν μια ιδιαίτερη εκδήλωση Αναγνώρισης & Επιβράβευσης Πνευματικής Ανάπτυξης, στην μνήμη του Γιατρού Πάνου Χρ. Κόκκορη, με δωρεά και θεσμοθέτηση του οποίου ξεκίνησε ο θεσμός αυτός πριν 17 χρόνια. Μέχρι τώρα η εκδήλωση Απονομής Ετήσιων Βραβείων γινόταν στην Αθήνα. Για πρώτη φορά έγινε με επιτυχία στο χωριό Αραχαμήτες και είχε μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Μετά την απονομή, ο οργανωτής Σύνδεσμος πρόσφερε στον κόσμο ένα κέρασμα, φαγητό και ποτό, και ακολούθησε μουσική με ωραία τραγούδια της Ιωάννας Τσάγγαρη και χορός έως αργά το βράδυ. 

Η πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αθήναις Αραχαμηταίων Κατερίνα Κόκκορη έκανε την έναρξη της γιορτής και παρουσίασε τους Αποφοίτους των τριών ετών. Σε όλους δόθηκε Τιμητικός Πάπυρος και σε πρώτο και δεύτερο κάθε έτους χρηματικό βραβείο. Οι Συμμετέχοντες Απόφοιτοι ΑΕΙ ήταν:

 

 

Η Γεωργία (Γιούλη) Πάνου Χ. Κόκκορη μίλησε για την επιθυμία του πατέρα της να κάνει μια μεγάλη δωρεά και να θεσμοθετήσει την Απονομή Βραβείων Αριστείας-Πτυχίου για τους νέους των χωριών, που συνεχίζεται τόσα χρόνια, παρά τις δυσκολίες που κάθε τόσο παρουσιάζονται. Ο Αθανάσιος Παπαδημητρίου με περιεκτική ομιλία παρουσίασε την κεντρική ιδέα της εκδήλωσης και το μήνυμα προς τους απόφοιτους και γενικά σε όλους, την οποία παρουσιάζουμε στην συνέχεια για όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην ωραία αυτή εκδήλωση.

 

ΤΟ  ΜΗΝΥΜΑ  ΤΗΣ  ΓΙΟΡΤΗΣ

 

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να γιορτάσουμε την αποφοίτηση από Ανώτατες Σχολές των νέων από Αραχαμήτες και Βαλτέτσι.

Είμαστε εδώ να συγχαρούμε τα παιδιά αυτά, για την επιτυχημένη πορεία τους,  να ευχηθούμε καλή σταδιοδρομία και επιτυχίες στην επαγγελματική,   κοινωνική και   προσωπική τους ζωή.

Η εκδήλωση αυτή είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε  πριν 17 χρόνια, με  δωρεά και θεσμοθέτηση του Γιατρού Πάνου Χ. Κόκκορη και πιστεύουμε θα συνεχιστεί για πολλά ακόμη. Για τον ίδιο σκοπό,  δεχτήκαμε πρόσφατα δωρεές από δύο ξενιτεμένους πατριώτες στην Αμερική: Τον επιχειρηματία στο NewJersey Παναγιώτη Κ. Κόκκορη (Ντικοτάκη) και από το Chicago τον Δικαστή στο Εφετείο της Πολιτείας του Illinois Κυριάκο Κόκορα και τους ευχαριστούμε θερμά.

Συνήθως εορτάζεται περισσότερο η επιτυχία στις Πανελλαδικές και η εισαγωγή σε ΑΕΙ.  Και αυτό είναι καλό.  Είναι αναγνώριση της προσπάθειας στα μαθητικά χρόνια και της επίτευξης ενός σημαντικού στόχου.

Αλλά, και η αποφοίτηση από ΑΕΙ έχει μεγάλη βαρύτητα.  Οι νέες, οι νέοι χρειάζονται την αναγνώριση,  ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι πολλοί από όσους πέτυχαν σε ανώτατες σχολές, δεν τελείωσαν τις σπουδές τους, δεν πήραν πτυχίο.

Σε σας, νέες και νέοι απόφοιτοι,  σας δίνουμε σήμερα αυτήν την αναγνώριση, για την επιτυχία σας και τον αγώνα που κάνατε ως το τέλος.

Σας δίνουμε το «Μπράβο» για να πάρετε ψυχικό σθένος,  δύναμη,  να προχωρήσετε στην κοινωνία ως καταξιωμένα μέλη, έτοιμα να αγωνιστείτε και να προσφέρετε.

 

Αγαπητοί Απόφοιτοι,  (νέες & νέοι).

Η γιορτή αυτή της αποφοίτησης, είναι το «Εύγε» από την κοινωνία του χωριού σας, είναι το «Καλώς Επράξατε», η αναγνώριση της πορείας εκπαίδευσης και εξειδίκευσης που πήρατε, σίγουρα με αγώνα και υπέρβαση των δυσκολιών που συναντήσατε. Είναι και αναγνώριση, ένα ευχαριστούμε προς τους γονείς σας, την οικογένεια και τους ανθρώπους που σας βοήθησαν στις σπουδές σας.

Η επιτυχία σας αυτή, συγχρόνως γίνεται κίνητρο,  γίνεται ψυχική ενίσχυση  να συνεχίσετε με ενθουσιασμό για ο,τιδήποτε άλλο θέλετε στην ζωή σας.   Πάντα με στόχο, με πρόγραμμα, με ευγενή άμιλλα και με πίστη στις ικανότητες και στις δυνατότητές σας.

Νοιώστε την χαρά της επιτυχίας.  Ακούστε τον ήχο της λέξης. Γεμίστε με αυτοπεποίθηση και θάρρος. Και προχωρήστε με σύνθημα  «Ναι Μπορώ»

Οι απαιτήσεις της ζωής τώρα είναι περισσότερες. Τα τελευταία χρόνια μας δείχνουν την κατεύθυνση που πάνε τα πράγματα στο άμεσο και το μακρύτερο μέλλον.  Το έλεγαν οι αρχαίοι: «Τα Πάντα Ρεί», όλα αλλάζουν. Η αλλαγή είναι το μόνο σίγουρο. Έγιναν και γίνονται πολλές αλλαγές:  Στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στην τεχνολογία, στην οικονομία.

Και καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.  Ο επιστήμονας, ο επαγγελματίας, ο τεχνικός,  χρειάζεται συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση για να είναι επιτυχημένος στην δουλειά του.

Εσείς μπορείτε να το κάνετε. Έχετε ήδη μπεί σε δρόμο, συνεχίστε. Είστε παιδιά της τεχνολογίας με αυξημένες ικανότητες. Βάλτε τες σε εφαρμογή. Με σιγουριά και άνεση.

Μαζί σας έχετε ένα ακόμη εφόδιο: Το πνεύμα των ανθρώπων του χωριού, των προγόνων που έζησαν σε αυτά τα μέρη, αγωνίστηκαν, δημιούργησαν και μας άφησαν παρακαταθήκη τις αξίες της ζωής, την προσπάθεια, τον αγώνα, την δημιουργικότητα.

Να είστε υπερήφανοι για την καταγωγή σας, τις ρίζες και τις αξίες των χωριών μας.

Δεν είναι τυχαίο που η γιορτή αυτή γίνεται σε αυτόν τον χώρο.     

Δείτε,  Εκκλησία  -  Σχολείο, το πρώτο σχολείο.

Σκεφθείτε, πριν λίγα σχετικά χρόνια, εδώ υπήρχε ένα αλώνι,      του Πότο-Δημητράκη  και λίγος χώρος γύρω για τις θυμωνιές το καλοκαίρι, που το δώρισε  να γίνει η εκκλησία.  Οι κάτοικοι του χωριού, 60 χρόνια μετά την Επανάσταση του 21, με προσωπική προσφορά και εργασία, με ομόνοια, έχτισαν τον ωραίο αυτόν ναό, τελείωσε το 1893, για να καλύψουν τις πνευματικές- λατρευτικές τους ανάγκες και να νιώθουν στήριγμα στην ζωή τους. 

Μετά από 30 χρόνια, το 1924, με χορηγία των αδερφών Λυμπερόπουλου κτίστηκε το σχολείο για μόρφωση των παιδιών του χωριού. Από το 1930 και μετά όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, έμαθαν γράμματα, τέλειωσαν το Δημοτικό. Μέχρι τότε λίγοι ήξεραν να διαβάζουν και να γράφουν. Και σε λίγα χρόνια πολλοί τελείωσαν και το Γυμνάσιο. Στην συνέχεια, παιδιά των Αραχαμητών και του Βαλτετσίου πήγαν στο Πανεπιστήμιο, έκαναν και Μεταπτυχιακές σπουδές και διακρίθηκαν ως επιστήμονες, επιχειρηματίες και δημιουργικά μέλη της κοινωνίας.

Σήμερα, καμαρώνουμε όλους εσάς, ήδη πτυχιούχους ανωτάτων σχολών, και ελπίζουμε με λαμπρό μέλλον.

Αυτό είναι διαχρονικό επίτευγμα της θέλησης και της ψυχής του χωριού, των ανθρώπων που με συνεχή προσπάθεια ανέβασαν τον πήχη της μόρφωσης των παιδιών τους. Το πνεύμα αυτό των προγόνων για ανέλιξη και δημιουργικότητα, είναι γύρω μας και μας βοηθά ψυχικά να προχωρήσουμε.

Σε εσάς τώρα αφήνουμε αυτήν την παρακαταθήκη της συνέχειας και της κοινωνικής εξέλιξης, να ανεβείτε λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα.

Να κινηθείτε με ήθος και συνέπεια, με σεβασμό στον συνάνθρωπο και με την επιστημονική  και επαγγελματική σας καταξίωση. Να γίνετε ζηλευτά πρότυπα για τα νεότερα παιδιά που ακολουθούν.

Εξελιχθείτε επιστημονικά, αλλά περισσότερο εξελιχθείτε ως άτομα εσωτερικά. Η ευγενής άμιλλα, η προσωπική σας βελτίωση ως άνθρωποι, ας είναι οδηγός σας.    Ενημερωθείτε και για άλλα θέματα, πέραν της ειδικότητάς σας, για να έχετε ολοκληρωμένη αντίληψη των σύγχρονων γεγονότων και της ιστορικής πορείας.

Υπάρχει μια διαχρονικότητα του χθες με το σήμερα σε γνώση, εμπειρία, στάση ζωής, που είναι μέσα μας, στο DNA και στο υποσυνείδητο και μας καθοδηγούν.

Σας δίνουμε την σκυτάλη, με μια ευχή αυτήν της ομόνοιας, της συνεργασίας και της αποδοχής του άλλου.

Πάντα με πίστη στον εαυτόν σας, στις ικανότητες,  στις δυνάμεις σας και στην βοήθεια του Θεού.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να παρεμβάλουμε τα λόγια του Αλεξανδρινού ποιητή πριν 100 τόσα χρόνια,   και  ας ακούσουμε τους στίχους που συνδέονται με την νοητική μας στάση και την πορεία στην ζωή μας: 

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης « Ιθάκη »

 

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,

 

τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις
,

αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

 

Να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος.

 

Πάντα στον νου σου να 'χεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.

 

 

 


Νέα και Νέε, 

Βγές στον δρόμο με στόχο, πρόγραμμα  και  δράση.

 

Η Ιθάκη,  είναι οι στόχοι  στην ζωή σου,  που σου δίνουν το ωραίο ταξείδι.

 

Αγαπητοί Απόφοιτοι των ετών 2019, . . 20 και .  .  21,                             από Αραχαμήτες  και  Βαλτέτσι

Παιδιά του χωριού, παιδιά της Ελλάδας,  είμαστε υπερήφανοι για εσάς     και αισιόδοξοι για το μέλλον.  

Συγχαρητήρια, να έχετε υγεία και επιτυχίες στην ζωή σας.




 

 





 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πένθος στο Μαυρογιάννη

  Απεβίωσε η Γιαννούλα Κ. Αναστασιάδου το γένος Μπισμπίκου, με καταγωγή από Μαυρογιάννη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Κυριακή 28 Απ...