Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Κάτοικοι Δόριζας στο Δημοτικό Συμβούλιο: "Η Αθήνα και η Κυβέρνηση μας λέει μαζέψτε τα και φύγετε από τα χωριά σας"


 Το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης που έγινε στο χωριό Δόριζα αναγνώστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση παρέστησαν κάτοικοι από το χωριό εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την άδεια πάρκου αποθήκευσης ενέργειας στη Δόριζα.


Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης τοποθετήθηκε αρχικά για το θέμα, ενώ στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δόριζας κ. Τάκης Παπούλιας ο οποίος είπε ότι «είναι η αρχή για να γεμίσουμε μπαταρίες σε όλη την Ελλάδα. Δεν παράγουν συνεχώς ρεύμα οι ΑΠΕ και στις μπαταρίες θα αποθηκεύεται η ενεργεία που θα χρησιμοποιείται όταν ζητηθεί. Στη Δόριζα θα μπουν 75 κοντέινερ, ο χωροθετημένος χώρος είναι 330 μέτρα κοντά στα σπίτια. Κάθε μέρα θα μπαινοβγαίνουν 1000 μεγαβατώρες. Είναι η κατανάλωση μιας πόλης με 330 σπίτια. Ο κίνδυνος έκρηξης των μπαταριών είναι όταν εκτίθενται πάνω από τους 60 βαθμούς Κελσίου, ενώ υπάρχουν και κεραυνοί. Η Αθήνα δεν τα λαμβάνει αυτά υπόψην της. Έχουμε καταστροφή περιβάλλοντος, θα ισοπεδωθεί το βουνό. Δεν μιλάμε για τα φουρνέλα, γενικά είμαστε αρκετά υποβαθμισμένοι. Ανεμογεννήτριες έχουμε φωτοβολταικά έχουμε, δεν θέλουμε τις μπαταρίες. Για το χωριό δεν υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη. Θα έχουμε και θόρυβο και φωτορύπανση. Με λίγα λόγια η Αθήνα και η Κυβέρνηση μας λέει μαζέψτε τα και φύγετε από τα χωριά σας.»


Ο Δημήτρης Κοσκινάς είπε ότι «οι μπαταρίες όντως θα δημιουργήσουν προβλήματα τα οποία μπορεί και να μην είναι αναστρέψιμα. Ό,τι γίνεται στα όρια του Δήμου Τρίπολης, να ερωτόμαστε εμείς πρώτοι και μετά όλοι οι άλλοι. Εγώ είμαι κάθετος ότι δεν πρέπει να τοποθετηθούν εκεί. Έχει ήδη επιβαρυνθεί η περιοχή με υποσταθμούς και ανεμογεννήτριες. Ερημώνει το χωριό και όλη η περιοχή του Βαλτετσίου. Πρέπει να κάνουμε ουσιαστικές και δυναμικές κινήσεις.»


Ο Νίκος Τσιαμούλος τόνισε ότι «οι εταιρείες έχουν τα δικά τους συμφέροντα και τις κόντρες τους. Εγώ άκουσα τον Δήμαρχο ότι την Δευτέρα θα δημοσιευθεί η μελέτη. Συγχαρητήρια στους κατοίκους που ήρθαν εγκαίρως. Εμείς μπορούμε να καταθέσουμε ένα σκληρό και δυναμικό ψήφισμα που καλό θα ήταν να συνυπογράφουν οι κάτοικοι και να προχωρήσει σε αυτά που είπατε εσείς. Εμείς έχουμε μια σταθερότητα ως παράταξη, ότι σε τέτοιες δομές όταν ο Πρόεδρος της κοινότητας και η Λαϊκή Συνέλευση έχουν πάρει μια απόφαση, εμείς τη στηρίζουμε.»


Ο Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι «το νομοθετικό πλαίσιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων. Πρώτα θα εγκαταστήσουν τις ανεμογεννήτριες. Υπάρχει η απόφαση της ΡΑΕ για τις 70 ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε πρόβλημα χωρητικότητας, αλλά με τα νέα δίκτυα που έγιναν, η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι τεράστια. Θα έχουμε ένα πλέγμα δικτύων από ανεμογεννήτριες και υποσταθμούς, θα έχουμε ένα πλέγμα από αποθήκες ενέργειας, η αιτία είναι η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και η πράσινη μετάβαση. Συντασσόμαστε με τους κατοίκους που θέλουν να παραμένουν στο χωριό τους και πρέπει να απαιτήσουμε να μην προχωρήσουν όλα αυτά. Δεν φτάνει να λέμε κουβέντες.»


Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου είπε ότι «θα πρέπει να βρούμε συνεργάτες εξειδικευμένους για να ελέγχουν την εξέλιξη των έργων για να διαπιστώνουμε αν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη δημοτική ενότητα Βαλτετσίου. Για τη Δόριζα, πέρα από το ψήφισμα, πρέπει να διερευνήσουμε αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση. Θα είμαστε δίπλα στους κατοίκους.»


Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε και να τεθεί και στην ΚΕΔΕ είναι να υπάρξει ένας χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ. Αποκλείεται να μην υπήρξε δημόσια έκταση σε κάποια περιοχή που δεν ενοχλούσε. Απλώς, ήταν εύκολο από τη στιγμή που υπάρχει εκεί υποσταθμός να μπουν και οι μπαταρίες.»


Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης είπε ότι «χρειάζεται σχεδιασμός από την πολιτεία για όλη τη χώρα, αντίθετα βλέπουμε μια σπουδή να δοθούν νέες άδειες για ΑΠΕ για τις ενεργειακές ανάγκες. Δεν είμαι αναφανδόν κατά των ΑΠΕ. Αυτό που δεν έχει γίνει είναι ότι πάμε και τοποθετούμε χωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει. Ο υποσταθμός έπαιξε ρόλο. Είναι σαφέστατο ότι θα μπορούσε να γίνει σε μια χαράδρα και να μην ενοχλούν κανέναν. Αυτές είναι οι ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους. Πρέπει να υπάρξει μια διαμαρτυρία και προτείνω το ψήφισμα των κατοίκων μαζί με εμάς και να εκδοθεί. Ψήφισμα είχαμε πάρει και για το Μαίναλο. Αλλά δεν μας έλαβαν υπόψην τους καθόλου, όπως και τα ψηφίσματα των άλλων συμβουλίων. Όταν έρθει η μελέτη στο δημοτικό συμβούλιο, θα βοηθήσει ο Δήμος οικονομικά για να οριστεί ένας ιδιώτης ειδικός και να εντοπιστούν τα τρωτά της μελέτης.»


Στο τέλος αποφασίστηκε την προσεχή Τετάρτη το μεσημέρι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και ο Πρόεδρος της ΤΚ Δόριζας να συζητήσουν και να διαμορφώσουν το τελικό ψήφισμα.

Πηγή: https://www.kalimera-arkadia.gr/blog/item/147966-katoikoi-dorizas-sto-dimotiko-symvoylio-i-athina-kai-i-kyvernisi-mas-leei-mazepste-ta-kai-fygete-apo-ta-xoria-sas.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πένθος στη Δάφνη

  Απεβίωσε ο Παναγιώτης Κων. Γεωργουλής με καταγωγή από τη Δάφνη όπου διέμενε στην Τρίπολη, σε ηλικία 87 ετών.  Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελ...