Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Η Μελαγχολία των Χριστουγέννων


 Γράφει η Χριστίνα Μπίσσια,

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

Καταγωγή απ' το Βαλτέτσι


Οι γιορτές των Χριστουγέννων για κάποιους σημαίνουν όμορφες αναμνήσεις, αγαπημένα πρόσωπα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, μυρωδιές από γλυκά και φαγητά, προετοιμασία του τραπεζιού των Χριστουγέννων, αλλά και δώρα. Για εκείνους η εορταστική περίοδος είναι συνδεδεμένη με αισθήματα χαράς, αγάπης και οικογενειακής θαλπωρής.
Για αρκετούς όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι συνδεδεμένες με ευθύνες, έξοδα, υποχρεωτικές οικογενειακές συναντήσεις και τα συναισθήματα που τους ακολουθούν είναι: θλίψη, απογοήτευση και άγχος. Τα αίτια που προκαλούν αυτά τα συναισθήματα ποικίλουν και εξαρτώνται από προσωπικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Συχνά, οι ημέρες αυτές αποτελούν μία περίοδο απολογισμού και ανασκόπησης της χρονιάς που πέρασε. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτά που ελπίζαμε και προσδοκούσαμε να έχουμε και δεν έχουμε, με αυτό που θα θέλαμε να είμαστε και δεν είμαστε. Για κάποιους η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή η διακοπή μίας συντροφικής σχέσης εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς, καθώς φανταζόμαστε πώς θα ήταν αυτές οι γιορτές αν ήταν αυτό το αγαπημένο πρόσωπο μαζί μας.

Για άλλους οι γιορτές των Χριστουγέννων συνεπάγονται πολλά έξοδα, αγορά ακριβών δώρων, προετοιμασία ενός πλουσιοπάροχου τραπεζιού και εντυπωσιακές εμφανίσεις. Όταν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά σε αυτά που είχαμε προγραμματίσει απογοητευόμαστε και νιώθουμε άγχος .

Τα Χριστούγεννα είναι επίσης μία περίοδος υπερβολικής δραστηριότητας. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε τις κοινωνικές υποχρεώσεις και τη διασκέδαση με τα ψώνια, τις προετοιμασίες, ενίοτε και τη δουλειά. Η υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού και ποτού κατά τις γιορτινές ημέρες εντείνει και το αίσθημα της κούρασης.
Κάτι που είναι σύνηθες στο ελληνικό εορταστικό τραπέζι είναι να γίνονται δυσάρεστες συζητήσεις και να αναφέρονται ζητήματα ή καταστάσεις που είχαμε «κουκουλώσει» τον προηγούμενο καιρό. Οι γιορτές έχουν την τάση να αποκαλύπτουν τα προβλήματα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι συνήθως.

Ας επωφεληθούμε λοιπόν από τις πληροφορίες που μας δίνουν οι μέρες αυτές σχετικά με τον εαυτό μας, τα συναισθήματά μας , τις σκέψεις μας και τους ανθρώπους που μας πλαισιώνουν.

Ας προσεγγίσουμε τα συναισθήματα μας και ας αφουγκραστούμε τις εσωτερικές μας ανάγκες. Αυτή η διαδικασία θα ωφελήσει να επαναπροσδιορίσουμε τις επιθυμίες μας και τους στόχους μας για την χρονιά που έρχεται.

Ας σκεφτούμε τρόπους να περάσουμε ευχάριστα και ξέγνοιαστα την περίοδο των εορτών, κάτι που ίσως δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Ας ανανεώσουμε τη διαδικασία του εορτασμού έστω και με μικρές αλλαγές. Ας αναλογιστούμε με ποιους ανθρώπους θα θέλαμε να γιορτάσουμε αυτές τις μέρες και ποιοι αποτελούν για μας οικογένεια.

Ας προσκαλέσουμε ανθρώπους που θέλουμε να δούμε ή που μας λείπουν. Ας αποφύγουμε συναντήσεις που δεν επιθυμούμε και δυσάρεστες καταστάσεις που επαναλαμβάνονται. Ας θέσουμε τα δικά μας όρια σε ανθρώπους, ας πούμε όχι όταν κάτι δεν το επιθυμούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δευτέρα του Πάσχα στην Μεταμόρφωση Αραχαμητών

 Ο Σύλλογος Αραχαμητιωτών "Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος" όπως κάθε χρόνο εορτάζει την Δευτέρα του Πάσχα. Θα τελεστεί Όρθρος και Θεία ...