Τρίτη 10 Μαΐου 2022

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

 

Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στην αίθουσα του Δημαρχείου της Κάτω Ασέας, μεταξύ Προέδρων χωριών της Δ.Ε Βαλτετσίου, του Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αρκαδίας κ. Γόντικας Κων/νου και των μελών του Προεδρείου του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης Ασέας, του Προέδρου κ. Φράγκου Ανδρέα και της Γραμματέως Φράγκου Μαρίας. 

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των Προέδρων των χωριών σχετικά με την Αντιπυρική Περίοδο και με το νέο καθεστώς Εθελοντών που επικρατεί. 

Ο κ. Γόντικας αφού έκανε εκτενή ανάλυση των συνθηκών που επικράτησαν κατά την δύσκολη περσινή καλοκαιρινή περίοδο, την εκπληκτική, συγκλονιστική, αυτόβουλη προσέλευση και προσφορά εθελοντών, τόσο στην φύλαξη των δασών και των χωριών αλλά και στην κατάσβεση, τόνισε την ανάγκη οργάνωσης των εθελοντών. 

Τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι πέρυσι παρατηρήθηκαν δύο φαινόμενα εξίσου σημαντικά. Το πρώτο ήταν ότι ενώ υπήρχαν άτομα αρκετά προς διάθεση για φύλαξη, λόγω έλλειψης συντονισμού, σε κάποια σημεία ήταν υπεράριθμα και σε κάποια άλλα ήταν κενά. Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο  ήταν ότι υπήρχε η δυνατότητα παρείσφρησης ατόμων στα δάση που ενώ επικαλούνταν ως πρόθεσή τους την δασοφύλαξη, είχαν άλλους σκοπούς όπως τον εμπρησμό. αυτό σήμανε συναγερμό τόσο στις Αρχές όσο και στις Τοπικές Κοινωνίες. 

Το δεύτερο περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαιότητα άμεσης καταγραφής και ομαδοποίησης των Εθελοντών. Στην ευρύτερη περιοχή του όρους Μαινάλου υπήρξε καταγραφή σε μια ήδη υφιστάμενη ομάδα όπου κατέθεσαν τα προσωπικά τους στοιχεία. Αρκετοί απευθύνθηκαν και σε άλλα Σωματεία ή Συλλόγους όπως είναι οι ορειβατικοί σύλλογοι, η Ομάδα Διάσωσης, κ.α.

Επειδή και η φετινή καλοκαιρινή περίοδο ελλοχεύει κινδύνους, γίνεται μια προσπάθεια οργάνωσης και καταγραφής αυτών που θέλουν να παρέχουν εθελοντικές υπηρεσίες φύλαξης κυρίως. 

Στην περιοχή μας, το μόνο ενεργό, νόμιμο και έτοιμο σωματείο είναι ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυρόσβεσης και Δασοπροστασίας Ασέας,  ο οποίος έχει την ικανότητα (καταστατικό, σκοπό) να μπορεί να λαμβάνει μέρος σε τέτοιες ενέργειες.

Έτσι λοιπόν, όπως κατέστη και από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής αλλά και από όλους τους συμμετέχοντες στην συζήτηση, καλό θα είναι να αξιοποιηθεί αυτός ο Σύλλογος και με Εθελοντές έχοντες σχέση με τα υπόλοιπα χωριά της Δ.Ε Βαλτετσίου. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη. Τόσο για την οργανωμένη φύλαξη της ευρύτερης περιοχής του τέως Δήμου Βαλτετσίου, όσο και για την καταστολή πύρινου φαινομένου σε αρχικό στάδιο.

Τέλος, συμφωνήθηκε στη συζήτηση να επανέλθουν εντός 10 ημερών σε επόμενη συνάντηση όπου μπορούν να συμμετάσχουν και πολίτες – εθελοντές. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει και μια ενημέρωση – εκπαίδευση από κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πένθος στις Αραχαμήτες

 Απεβίωσε η Μαριγώ (Μαίρη) Μανιάτη, σύζυγος Νικολάου Δ. Μανιάτη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Δευτέρα 13 Μαϊου, ώρα 14.00 στον Ι.Ν....